Wat is dat nou eigenlijk? De juiste zorg op de juiste plaats?

7 november 2019

j

Het is woensdagochtend 06.30 uur. Een man van 40 glijdt uit en valt 10 treden van de trap. Zijn schouder luxeert en hij dreigt flauw te vallen. Bij aankomst van de ambulance is de schouder al gereponeerd en blijkt hij ABCDE stabiel. Het ambulance personeel adviseert patiënt om via de eigen huisarts een foto te maken van de schouder. Ze bellen met u als regiearts van de HAP om te vragen om de eigen huisarts alvast in te lichten. Geen onnodig gebruik van de ambulance denkt u. Een mooi voorbeeld van de juiste zorg, op de juiste plaats.

Het is woensdagochtend 06.30. Ik schrik wakker van een harde knal en mijn man roept dat hij van de trap is gevallen en dat zijn schouder uit de kom lijkt te zijn. Als ik bij hem kom is hij lijkbleek en geeft hij aan dat het lijkt alsof hij flauw valt. Het lukt mij wonderbaarlijk om zijn schouder te reponeren terwijl ik de meldkamer vraag om een ambulance in verband met een mogelijk bedreigde C. Ik vraag mijn zoontje van 6 om pappa wakker te houden en ren in mijn ondergoed naar de voordeur om die open te zetten en neem gelijk mijn dokterstas mee naar boven. Mijn kinderen van 1 en 3 zijn inmiddels ook wakker en roepen allebei huilend om hun vader en moeder. Ik leg mijn man plat in de gang en daarmee is zijn tensie weer meetbaar. Ik app ondertussen mijn collega’s dat ik het niet ga redden om om 8 uur op de praktijk te zijn maar dat ik zo snel als mogelijk zal komen. Als de ambulance arriveert draag ik hun ABCD over en lijkt alles voor nu stabiel. Terwijl mijn man nog plat op de overloop lig en ik half aangekleed en met een dosis adrenaline mijn jongste kind probeer te troosten, geeft de ambulanceverpleegkundige aan dat het haar het beste lijkt om dit verder via de eigen huisarts af te handelen. Ik kan wel huilen om dit voorstel en vraag mezelf maar 1 ding af: wat is dat nou eigenlijk? De juiste zorg op de juiste plaats?

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk