Waarom zou hij zich niet hebben laten vaccineren?

24 oktober 2021

j

front view doctor doing stop sign

Hij is nog niet eens 65 jaar en helemaal alleen. Ondanks zijn indrukwekkend voorgeschiedenis met vooral hart en vaat problemen leeft hij een goed leven met zijn vele huisdieren.

Het moment dat ik hem tijdens de dienst ontmoet, ik ben opgeroepen als achterwacht omdat het aantal covid verdachte patiënten met de dag toeneemt, gaat het echter verre van goed met hem. Hij is al een week ‘ziek’. Vooral veel spierpijn. En eten lukt ook al een paar dagen niet meer. Hij heeft ons gebeld omdat hij niet meer op zijn benen kan staan en voor zijn dieren kan zorgen. Ook op mij als dokter maakt hij een zieke indruk. Zijn zuurstofgehalte is ver onder de streefwaarde en tot mijn schrik is de suiker zo laag dat ik verbaasd ben dat hij nog zo adequaat praat.

Ik vertel hem dat ik denk dat hij Corona heeft. En dat hij naar het ziekenhuis moet. Direct. De situatie is kritiek. Hij doet nog een halve poging om mij er van te overtuigen dat hij morgen wel zal gaan. De dieren moeten nog uitgelaten worden. Enkel mijn blik en het schudden van mijn hoofd doen hem terug zakken in zijn kussens. Hij sluit zijn ogen. Door middel van een haast onzichtbare knik geeft hij mij toestemming om de ambulance te bellen.

In het ziekenhuis loop ik na mijn dienst naar de SEH. Ik wil hem nog een hart onder de riem steken. Ik begrijp van de verpleegkundige dat hij inderdaad positief is getest. Hij moet opgenomen worden. Er is twijfel of dat op de afdeling of op de IC zal zijn.

Ik steek mijn hoofd om de deur van zijn kamer en wens hem beterschap. Hij glimlacht voorzichtig achter zijn zuurstof masker en steekt met moeite zijn duim op.

Ondanks de wanhoop en frustratie die zich langzaam meester van mij maken stel ik de vraag die al de hele tijd in de lucht hangt pas thuis. Aan mijn man. Waarom zou hij zich niet hebben laten vaccineren? 

We zitten aan de start van de vierde golf en zetten ons als zorgverleners weer schrap voor wat er gaat komen. Dit keer voelt het alleen anders. Alsof het niet nodig was geweest.

 

Fotocredits: https://www.freepik.com/photos/medical

 

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

2 Reacties

 1. Jaap van Dis

  Misschien niet gevaccineerd omdat je niet naar de vaccinatiepost in je achtertuin mag, maar naar een priklocatie op een uur of langer rijafstand van je woonplaats.

  Ondanks 2x bellen dit niet aan de medewerker uitgelegd krijgt.

  Dan ga ik me dus uit principe niet laten vaccineren.

  Antwoord
  • Jojanneke Kant

   Laat ik duidelijk zijn, de mensen die mij kennen, weten dat ik zeer voor het handhaven van je eigen principes ben. Maar in dit geval zou dat mogelijk gezondheid schade voor uzelf opleveren. En dat vind ik spijtig om te horen. Dat u een principe in stand houdt, ten koste van uzelf.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk