Vaatdoekje

11 april 2018

j

Tot afgrijzen van mijn gezinsleden draag ik tegenwoordig een knalgeel lang, vormeloos vest. Zo’n vest voor even snel ergens overheen, maar dan wel de Dubro variant. Een knalgeel vaatdoekje van megaformaat. Ziet u het voor u?

Als ik thuiskom met weer eens wat leuks uit de stad dan volgt er steevast een goed- of afkeurende blik van al de gezinsleden. Eerlijk gezegd hangt er best het een en ander aan miskopen in mijn kast waar nog steeds het prijskaartje aan vast zit.

Deze afgrijselijke hobbezak, gaf mij al twijfelend over- houden of terugbrengen- plots enorme inspiratie.

Deze gele variant vaatdoek ben ik ondanks het afgrijzen van mijn gezinsleden dus gewoon gaan dragen. Waar vind je een draagbare vaatdoek die inspireert?

Mensen die mij beter kennen weten welke talenten er in mijn geval niet echt tot ontwikkeling zijn gekomen. Koken, schoonmaken, wassen, dat zijn vaardigheden die mij iets minder goed afgaan. Ik blijf het uiteraard ,als noodzakelijk kwaad, wel proberen. Het leuke is dat het blijven proberen zorgt voor aardig wat huiselijke uurtjes crisimanagement. Ook blijk ik goed in het ontdekken van de meest mogelijke varianten op huishoudelijke missers. Wist u dat ons huis beschikt over de meest vindbare kleine hoekjes? Gelukkig ben ik dan wel weer redelijk onderlegd in EHBO.

De oven steek ik eenvoudig in de brand bij het opwarmen van pizza’s. Ik draai liefdevol een wit wasje met een rood t-shirt. Na 23 jaar proberen laat ik aardappels nog steeds aanbranden en zijn mijn bonen knarrig. Rijst koken lukt me redelijk, maar dan alleen met van die uitlek-zakjes.

Ik draag mijn gele vaatdoekje nu dus bij wijze van experiment, met dito onderzoeksvragen:

Welke associatie hebben mensen als ze mij in een schoonmaakdoek zien lopen. Kom ik meer huishoudelijk aangelegd over? Werkt dat ook zo met het dragen van een witte jas? Lijk je dan kundiger? Raak ik meer geïnspireerd of gemotiveerd door mijn eigen associatie met minder goed ontwikkelde vaardigheden? Moet ik een koksmuts gaan dragen tijdens het eten koken? Leg ik dan meer liefde in koken? Zijn de resultaten dan meer eetbaar?

Kortom, bizar hoe associaties met de kleur van een vest, je tot allerlei nieuwe inzichten en ideeën brengt. Ook in mijn vakgebied, de acute zorg zijn er positieve en negatieve associaties te bedenken:

  • De aankondiging vanuit de MKA naar de ambulance: POB-via de huisarts Ambulancecollega’s, inmiddels is dit wel zo’n beetje allergie nummer 1, toch? ‘Het zal wel weer een thoracale pijn zijn.’
  • Of die dertiger in je dienst op de HAP met al een week klachten, die belt op zaterdagochtend om 11:00 uur dat die loszittende teennagel echt niet meer gaat.

Hoe lukt het ons om negatieve ervaringen of associaties om te zetten in een bruikbaar experiment? Ik ben echt benieuwd, herkennen jullie dit? 

Mijn huisgenoten vinden mijn vest nog steeds afgrijselijk. Ik draag mijn vaatdoekje en overweeg een experiment met koksmuts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

door Thera de Haan
Kwaliteit en samenwerking in de (acute)zorg. Adviseur, projectleider en spreker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk