Trots maar angstig

21 september 2020

j

Afgelopen maanden hielden we elke dag rond hetzelfde tijdstip onze adem in: was de capaciteit op de IC’s toereikend om de stroom corona patiënten aan te kunnen?

Na een (te) korte periode van rust loopt het aantal besmettingen de afgelopen weken weer snel op. Vooral ‘mijn regio’ Den Haag heeft het zwaar te verduren. De patiënten zijn jonger en de artsen in de ziekenhuizen hebben inmiddels meer kennis waardoor een IC-opname gelukkig vaker voorkomen kan worden.

Wat echter onveranderd is ten opzichte van de eerste piek, en wat veel minder goed zichtbaar is, is dat wij als huisartsen in korte tijd weer geconfronteerd worden met grote aantallen zieke en ongeruste patiënten. Op een normaal al drukke werkdag is dit een extra belasting. Helemaal als je de continuïteit van de ‘normale’ zorg niet (weer) in het gedrang wilt brengen. Tel daar nog bij op dat er dagelijks collega huisartsen in quarantaine moeten of positief getest worden, waardoor die belasting door steeds minder huisartsen gedragen moet worden.

Wat ben ik dan ook trots op mijn regio. Met alle artsen samen is één front gevormd in de strijd tegen Corona. Het maakt niet meer uit hoe je je vak uitvoert; Waarnemer, praktijkhouder en hidha staan samen met de medisch specialisten en het ondersteunend personeel van de huisartsenpost 24 uur per dag zij aan zij om de ‘vijand’ te verslaan. Fysieke barrières in de samenwerking tussen huisartsenpost en SEH zijn verdwenen. Wat al jaren een wens was heeft deze crisis mogelijk gemaakt: Als één team organiseren wij de zorg rondom de patiënt.

Ik kan echter niet anders dan met angst naar de toekomst kijken. Het aantal besmettingen blijft toenemen en daarmee de druk op ons als zorgverleners. En steeds als het drukker wordt zetten we een stapje harder. Maar hoe lang houden we deze sprint vol?

Wat ben ik dan ook blij met de nieuwe maatregelen in onze regio. Want als we de kroeg om 1 uur sluiten in plaats van 4 uur,  dan moet het wel helemaal goed komen. Toch?

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk