Superselfie

24 januari 2018

j

In Gouda hebben we een nieuwe attractie. Je kunt een superselfie maken op het bordes van ons middeleeuws stadhuis. Het mooie van deze superselfie is dat je in een paar seconden jezelf in het perspectief ziet van een vogel. Op de toren van de st Janskerk is een camera die je selfie verheft tot de superselfie. Je ziet jezelf, het stadhuis midden op het marktplein en de oude panden eromheen. Ik vind het een geweldig idee om dat prachtige middeleeuwse gebouw te koppelen aan de moderne techniek waarbij de pracht van de omringende omgeving en eigenlijk de nietigheid van de mens direct zichtbaar is. Maar ach, dat laatste zal mijn calvinistische perspectief wel zijn. Een ander ziet vooral het mooie plein en de diversiteit in kleuren van de daken.

Perspectief

Het kiezen van het juiste perspectief is voor een fotograaf ook van belang. Een foto genomen op ooghoogte geeft toch een ander beeld, dan een foto vanaf knielengte. Eén van de beste fotografen die ik ken, gaat dan ook vaak, buikschuivend of zich-half-verstoppend te werk. Alles om net die ene unieke foto te kunnen maken. Met succes, hij wint prijs na prijs. We zijn allemaal, dankzij de mobiele telefoon, een beetje fotograaf geworden. Toch hebben we graag op onze bijzondere momenten een professionele fotograaf die juist vanuit dat unieke perspectief de trouwdag of dat bijzondere moment vastlegt.

Diversiteit

Het is geen nieuws dat het voor een bestuurder of manager goed is om juist die mensen om zich heen te verzamelen die dat andere perspectief op zaken kunnen bieden. Dit maakt beslissingen breder gedragen en doordacht. Teams hebben ook baat bij diversiteit. Mensen met diverse talenten en ervaring bieden een wisselend perspectief op zaken. Welk perspectief je kiest, bepaalt het beeld wat je hebt van een situatie. Dat geldt voor de selfie, de fotograaf, het bedrijf en het team. Ik schakel graag van het een naar een ander perspectief. Het houdt mijn hoofd fris en flexibel. Het zorgt voor verfrissende ideeën en oplossingen waar zaken vastgelopen lijken. Er is vast een heel goede psychologische verklaring voor het feit dat ik daar enorm van geniet. Maar die analyse zal ik u hier besparen.

Acute zorg

Ik geloof dat de (acute) zorg haar uitdagingen aankan door ze te beschouwen vanuit verschillende soorten perspectieven. Zoals die van de vogel- en het wisselende perspectief. Door in vogelperspectief naar de uitdagingen te kijken in de acute zorg, zijn er oplossingen denkbaar door de domeinen te overstijgen. Door te wisselen van perspectief tussen bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp, Ambulancedienst en Huisartsenpost, ontstaat er een basisvoorwaarde voor samenwerking; het kennen van elkaar. Wie is die verpleegkundig specialist? Wat kan een huisarts bij de HAP? Hoe doet een meldkamercentralist de triage?

Diversiteit en wisselend perspectief leveren, wat mij betreft, meerwaarde aan je persoonlijke en zakelijke leven. Het verrijkt je blik op de wereld, de situatie waar je je in bevindt. Het vraagt wel wat van je; Ken je jezelf, je organisatie, je grenzen?  Ben je bereid te investeren in diversiteit en tegenspraak? Weet je het perspectief van je teamgenoten, de ketenorganisatie?

Van selfie tot superselfie. Organiseer het; persoonlijk, zakelijk en geniet van het steeds weer verassende perspectief en de mogelijkheden.

door Thera de Haan
Kwaliteit en samenwerking in de (acute)zorg. Adviseur, projectleider en spreker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk