Regels zijn regels

1 oktober 2021

j

Ik kon hoog of laag springen. De secretaresse van de betreffende specialist in het ziekenhuis vertikte het de SEH brief door te sturen van mijn patiënt. De patiënt die twee dagen eerder heel wat tijd had doorgebracht op de trauma kamer, goed in de kreukels lag en inmiddels thuis was. De patiënt die zich nu presenteerde met potentieel ernstige klachten, maar waarvan ik geen enkel idee had wat er zich die dag op de SEH, en de ziekenhuisopname die daarna volgde, had afgespeeld. De verklaring dat ik de informatie niet kreeg was simpel: de dokter werkt morgen weer. En die had de brief nog niet ondertekend. Dus dan mocht hij niet verzonden worden. Mondeling vertellen wat er in stond mocht zij ook niet. Regels zijn regels.

Met het stoom nog uit mijn oren kwam ik een uur later terug op de praktijk van de spoedvisite. Bij de 3e poging (de eerste collega stond te opereren en de tweede stond ‘vast’ op de traumakamer) was het gelukt een dienstdoende aan de lijn te krijgen die toegang had tot het dossier. Onder protest, dat wel. Want hoe wist hij zeker dat ik huisarts was?

Voorzichtig vroeg mijn assistente of ik direct een andere patiënt wilde bellen. Zij was de vorige dag bevallen in het ziekenhuis en lag in het kraamhotel. De bevalling was gecompliceerd verlopen en zij had veel buikpijn. Haar pijnstilling, een wit rond en een langwerpig bruin pilletje, was onvoldoende. De naam van de medicatie moest ze schuldig blijven. De dag ervoor had de gynaecoloog telefonisch netjes aan mijn assistente overgedragen dat de huisarts weer verantwoordelijk was voor de zorg. De brief zou later komen. Want de collega die de partus had gedaan werkte pas volgende week weer. En u begrijpt: regels zijn regels.

Gelukkig nam de dienstdoende collega direct op, bleken we elkaar te kennen en nam zij de zorg weer terug.

De wet AVG en strikte bureaucratische procedures in de ziekenhuizen zouden er voor gemaakt moeten zijn om de kwaliteit van zorg te waarborgen in plaats van te hinderen. De angst om deze regels niet goed toe te passen is groot en zorgt voor gevaarlijke situaties.

Volgende week is er een netwerkborrel met medisch specialisten. Ik hoop dat ze hun secretaresses ook meenemen. Dat kan nog wel eens van pas komen in de toekomst.

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk