Prullenbakminister.nl

11 mei 2021

j

“Onnodig. Huisartsen moeten gewoon geen vaccins verspillen en een stuk secuurder zijn met hun vaccins dan hoeft er niks meer weggegooid te worden.”

Bovenstaande reactie is die van onze demissionaire minister Hugo de Jonge op het initiatief prullenbakvaccin.nl van enkele collega artsen om spillage van vaccins tegen te gaan.

De praktijk is dat ik op woensdagmiddag na de bezemgroep te hebben gevaccineerd, 2 vaccins over lijk te gaan houden. Niet omdat we niet goed hebben geteld. Niet omdat we niet genoeg patiënten hebben opgeroepen. Maar omdat we zo goed hebben opgetrokken dat het is gelukt tweemaal een extra dosis uit de ampullen te krijgen.

Alle patiënten zijn gevaccineerd. De spillage van de vorige twee prikdagen hebben we al noodgedwongen in kennissen, bekenden en familie van ouder dan 60 jaar gestopt.

Het is 17.30 uur. Ik moet binnen 1 uur 2 vaccins zien kwijt te raken én 3 kinderen van de opvang ophalen. De klok tikt. Als een gek sla ik samen met mijn twee collega’s aan het bellen en appen. In alle buurtapp’s waar we lid van zijn doen we een oproep. We bellen vrienden of hun ouders een vaccin willen en we gaan in de naastliggende apotheek om te kijken of daar nog iemand is die aan de criteria voldoet.

De stand na 15 minuten: 11 mensen die wel een vaccin willen. Maar helaas allemaal jonger dan 60 en dus niet geschikt voor het vaccin wat wij hebben. Volgens diezelfde minister Hugo de Jonge dan.

Uit pure wanhoop besluit ik samen met mijn collega naar het onderliggende winkelcentrum te gaan. Ik ga in de supermarkt op een stoel staan en schreeuw zo hard als ik kan of er nog iemand van ouder dan 60 jaar een vaccinatie wil. Behalve een boze manager omdat ik mijn mondkapje had af gedaan om mij enigszins verstaanbaar te maken levert het niets op. Zo gaan we alle 20 winkels af. In de dierenwinkel hebben we beet. Een mevrouw die over een week haar vaccin via de GGD krijgt wil wel een vaccinatie via ons.

Inmiddels is het 18 uur geweest. Ik besluit het laatste vaccin, dat tot 18.45 uur houdbaar is, mee naar huis te nemen in afwachting van de buurtapp waar mensen ook in hun omgeving zijn gaan rondbellen voor ons.

Om 18.35 prik ik mijn achterbuurvrouw, tijdens het avondeten, aan onze eettafel.

Twee weken later lees ik bovenstaande uitspraak van Hugo de Jonge. En ik overweeg ernstig om ook een website aan te maken: prullenbakminister.nl. Wellicht dat er nog een functie elders voor hem te vinden is?

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk