Niet polderen maar poetsen

24 januari 2018

j

Samenwerking

Binnen drie minuten komen er vijf spoedpatiënten binnen. Je hebt de beschikking over twee teams. Waar te beginnen? Triage?

Vanaf de 112 melding werken ambulancepersoneel, artsen, verpleegkundigen, radiologen, laboranten intensief samen om het leven van deze patiënten te redden. Dit zijn beelden, geuren en gevoelens die iedere medewerker in de acute zorg, ongeacht zijn rol of rang kent en ook nooit meer zal vergeten.

Na jaren niet meer in de directe uitoefening van de acute zorg te werken vervult het me nog steeds me trots en passie dat we dit met elkaar vorm kunnen geven. Het zijn lessen in crisismanagement en samenwerking pur sang.

Zo mooi als het kan zijn, zo vanzelf gaat deze samenwerking niet in de acute zorg. Niet op straat, niet in de ER en ook niet in de bestuurskamer.

 

Spoedzorg congres

Afgelopen vrijdag was er het Nationale Spoedzorgcongres, waar voorbeelden van pilots in samenwerking werden besproken. Het perspectief dat de deelnemers werd geboden schakelde van; defensie in Afghanistan, naar zorg na een terroristische aanslag in Noorwegen en daarvandaan naar de SEH bij u in de stad.

Voorbeelden van een geïntegreerde samenwerking door de MKA en de HAP en tussen de SEH en de VVT. Prachtig om te zien wat er met passie en lef kan worden bereikt.

 

Onder de aanwezigen werden in de workshops de recente voorbeelden van samenwerking in oa. Den Haag, Rotterdam en Friesland, Zeeland en Gelderland gepresenteerd. Maar ook organisaties die in het verleden al eens een poging hadden ondernomen tot samenwerking of integratie namen het woord. Het opvallende was dat de roep om meer geïntegreerde samenwerking in de acute zorg in bijna iedere presentatie terugkwam.

 

Poetsen

Tijdens het congres vroeg ik de zaal waar het toch door kwam dat er na 10-20 jaar roepen om meer samenwerking over de domeinen heen, het er nog maar mondjesmaat echt van kwam?

 

In mijn workshop, een zaal met ongeveer 100 mensen van SEH’s, HAP’s, RAV’s, ROAZ , GGZ, VVT, hielden we een kleine peiling:

1.Wie kent de ketenpartners in de regio en is in gesprek over de oplossingen?

2.Wie is in gesprek en werkt ook aan de oplossingen?

3.Wie kent elkaar, is in gesprek, werkt aan oplossingen en deelt dit regionaal, landelijk en domein -overstijgend?

De overgrote meerderheid koos voor 1. Een klein aantal voor 2. En bijna geen organisaties voor 3.

Er is blijkbaar al jarenlang een grote behoefte aan meer en betere samenwerking in de acute zorg. Het polderen praktiseren we wel in Nederland. De aanwezigen bij dit congres over de spoedzorg praten vooral met elkaar over de oplossingen. Een enkeling is samenwerking en integratie aan het uitproberen. En wat we landelijk doen aan verbetering van de acute zorg delen we nauwelijks met elkaar. Waar een klein land groot in kan zijn.

door Thera de Haan
Kwaliteit en samenwerking in de (acute)zorg. Adviseur, projectleider en spreker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk