Knorrig, maar heel erg opgelucht

27 november 2018

j

Het is half 8 in de ochtend wanneer ik arriveer. Meneer Alaoui loopt al ongeduldig heen en weer voor de gesloten deur van de praktijk. Hij steekt direct van wal wanneer hij mij ziet. Dat hij gisterenavond de herhaalmedicatie van zijn vrouw wilde ophalen bij de apotheek, maar dat hij te horen heeft gekregen dat deze uit de handel zijn. Definitief. Zij heeft nog acht tabletjes thuis en dat is het.

Ik ben als vaste waarnemer al een tijd verbonden aan deze praktijk en ik besef gelijk wat de reden is van de paniek. Mevrouw Alaoui, een dame van eind vijftig, heeft een voorgeschiedenis van ernstige psychoses. Zij is de laatste twintig jaar stabiel op een klassiek antipsychoticum. De tien jaar daaraan voorafgaande zijn zeer onstuimig geweest met veel opnames en wisselingen van medicatie. Dat dit nieuws inslaat als een bom dat begrijp ik wel.

Inmiddels zijn de eerste patiënten van mijn ochtendspreekuur ook gearriveerd en ik  beloof meneer Alaoui dat ik het zo snel als mogelijk voor hen zal gaan uitzoeken.

Bij de tweede patiënt heb ik al een voorgevoel dat het vandaag ” weer zo’n dag” gaat worden. De ouders van Fleur, twee jaar oud, zitten voor me. De wanhoop is zichtbaar op hun gezicht. Fleur is een vrolijke peuter, maar altijd neusverkouden, waardoor ze ‘s nachts meer wakker is dan slaapt. De laatste keer dat ze langer dan 4 uur hebben geslapen kunnen zij zich niet meer heugen. Een bezoek aan de KNO-arts gaf hen weer hoop; die dacht aan een chronische ontsteking die onderhouden werd door een (huisstofmijt)allergie, een die relatief makkelijk te onderdrukken zou moeten zijn met een neusspray en een allergie drankje. Dat was 3 maanden geleden. En de drank is nog steeds niet leverbaar door de apotheek. Omdat het ook voor de apotheker volstrekt onduidelijk blijft wanneer het geleverd kan worden hebben de ouders nu de afspraak dat zij elke week zelf bellen naar de apotheek of het al binnen is. Ook hen beloof ik dat ik het ga uitzoeken.

Die ochtend zie ik nog een meisje van negentien die bang is dat ze zwanger is (gelukkig niet). Haar “eigen” anticonceptiepil is al een tijd niet beschikbaar en het alternatief dat ze heeft gekregen daar krijgt ze doorbraakbloedingen van, dus daar is ze maar mee gestopt. Met de POH overleg ik over twee patiënten die een andere bloeddruk pil moeten krijgen omdat de huidige mogelijk kankerverwekkend is.

Na een belrondje langs de verschillende apotheken blijkt inderdaad dat het antipsychoticum niet meer gemaakt zal worden, dat het allergie drankje niet leverbaar is én dat er geen alternatief is op deze leeftijd. Vervolgens bel ik nog met de KNO-arts, de ouders van Fleur, een bekende apotheker in Den Haag die zelf medicatie maakt (en het antipsychoticum kan leveren!) en de Familie Alaoui.

Ik gok dat ik vandaag zo’n anderhalf uur kwijt ben geweest met al deze medicatie perikelen. Aan het einde van de dag ben ik knorrig. Maar daarnaast ook heel erg opgelucht.

Dat ik geen apotheker ben.

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

1 Reactie

 1. Els Schakel

  Beste mevrouw Kant,

  Een van mijn collega’s binnen het ministerie van VWS wees mij op uw blog, waarin u uw zorgen uit als huisarts over de slechte leverbaarheid van medicijnen, waaronder de anticonceptiepil. Dank daarvoor. Ik wil hier graag op reageren.

  Ik kan mij uw zorgen indenken over deze problematiek. De minister van VWS is van mening dat leveringsproblemen en geneesmiddeltekorten zoveel mogelijk voorkomen moeten worden. Met dit doel overlegt het ministerie van VWS in de Werkgroep Geneesmiddelentekorten met alle betrokken partijen: de koepels van (ziekenhuis)apothekers, artsen, patiëntenverenigingen, farmaceutische bedrijven, groothandels, zorgverzekeraars en overheidsorganisaties (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

  Leveringsproblemen anticonceptiepil
  Sinds september 2018 staan de CBG en IGJ voortdurend in contact met de firma’s die deze anticonceptiepillen op de markt brengen. Daarbij wordt informatie uitgevraagd over de oorzaak van de leveringsproblemen en wanneer weer leveringen verwacht worden. De leveringsproblemen van de anticonceptiepil worden veroorzaakt door productieproblemen in twee fabrieken, waardoor de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van het geneesmiddel niet kan worden gegarandeerd.

  De meeste firma’s geven aan in december 2018 of januari 2019 weer voldoende product voorradig te hebben om in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. Maar het is nog onzeker op welke termijn er weer een voldoende grote voorraad zal zijn om alle patiënten weer een voorraad van meer dan drie maanden te kunnen meegeven.

  Het is buitengewoon vervelend als patiënten hun vertrouwde geneesmiddel niet van hun apotheker kunnen krijgen. De minister is zich er ook van bewust dat in al deze situaties het extra inspanningen vergt van zorgverleners en apothekers om oplossingen te regelen en de patiënt daarin te begeleiden.

  Leveringsproblemen van geneesmiddelen hebben de volle aandacht van de minister. Hij zet zich ervoor in om deze specifieke casus zo snel mogelijk op te lossen en om leveringsproblemen te voorkómen.

  Meer informatie hierover kunt u lezen in de kamerbrief en beantwoorde kamervragen hierover van 30 november jl via onderstaande links:
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/11/30/beantwoording-kamervragen-over-bericht-nederlandse-vrouw-moet-langer-wachten-op-anticonceptiepil

  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/11/30/kamerbrief-over-stand-van-zaken-leveringsproblemen-anticonceptiepil

  Met vriendelijke groet,

  Els Schakel
  Ministerie van VWS
  Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk