Is het haar schuld?

15 januari 2021

j

Ze kijkt bezorgd en angstig wanneer ze de deur voor mij opent. Niet omdat ik daar geheel in beschermende uitrusting voor haar sta, maar omdat haar man ziek is. En dat is haar schuld.

Één blik op haar partner is voor mij genoeg om deze zorgen te delen. Voor mij zit een benauwde man met een snelle ademhalingsfrequentie en een lage saturatie. Het verhaal vertelt dat hij al 10 dagen ziek is.  Elke dag een beetje zieker en zwakker. Nu nauwelijks meer in staat om naar de toilet te komen. Zij herkent alle symptomen en ze weet wat de volgende stap is. Hij zal opgenomen worden in het ziekenhuis. En dat is haar schuld.

Kanonnenvoer noemden ze zichzelf onderling gekscherend. In de eerste golf door het gebrek aan (veilige) PBM. Nu omdat er nog geen zicht is op een vaccin. Dit ondanks het dagelijks contact met COVID-patiënten. Meerdere collega’s waren al ziek geworden. Het moest er een keer van komen.

Wanneer haar man onderweg is naar het ziekenhuis praat ik nog even met haar na. Naast haar man heeft ze nog 2 collega’s en 4 patiënten besmet.

En ik vraag het u: is het haar schuld?

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

3 Reacties

 1. B. E

  Zo herkenbaar… Ook door mij is mijn man besmet geraakt en is ernstig ziek geworden. Inmiddels wel hersteld. Mijn zoontje zei’ jij hebt papa ziek gemaakt , jij met je zieke patienten!’
  Stilte daarna en dan weer het spijt in zijn ogen . Geen knuffel nu om elkaar te troosten omdat hij zelf niet besmet werd en 10 dagen in eenzame isolatie zat. 10 dagen stilte en angst. Elke sirene buiten deed zijn hart pijn en hij schreeuwde vanuit zijn kamer naar ons:’ mama, komen ze papa halen ?’
  Hiermee moeten we dus leven . Leven, dat doen we nog gelukkig. Maar wat een enorme litteken heeft het achtergelaten ; fysiek en vooral emotioneel!

  Antwoord
  • B.E

   B.E is ook een huisarts

   Antwoord
 2. Huisarts Pors

  Herkenbaar dilemma! Mooi verwoord!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk