Ik ben een Huisarts van de Toekomst

Afgelopen week hield ik na een nascholing een vurig pleidooi voor een groep huisartsen over deelname aan het aankomende Lagerhuisdebat tussen waarnemers/hidha’s en praktijkhouders in Den Haag. Mijn boodschap was ga in gésprek met elkaar in plaats van achter elkaars rug om te klagen. En vooral: laten we sámen de toekomstige uitdagingen in de huisartsenzorg aangaan. De eerste reactie van een praktijkhouder uit de zaal was dat hij wél moest werken en daarom geen tijd had voor een debat. Ok, het was grappig bedoeld, maar natuurlijk zat er een onderliggende boodschap achter. Om vervolgens enkele minuten later door een andere collega praktijkhouder aangesproken te worden met de legendarische woorden: ‘ bent u ook waarnemer? Jullie tarieven zijn ook echt te idioot voor woorden’. BOEM. Geen kennismaking, geen onderbouwing van zijn woorden. Niks. Dit was het feit en er was geen ruimte voor een gesprek. Enigszins uit het veld geslagen bleef ik achter. 

Beter dan dit had ik het groeiende probleem tussen praktijkhouders en waarnemers niet kunnen illustreren. Er zijn over en weer allerlei aannames, zelden gebaseerd op feiten en veelal geleid door gevoelens. Gevoelens die overigens zeer invoelbaar zijn. 

Toch weiger ik te geloven dat er geen gezamenlijke toekomst is voor ons als huisartsen. Samen met een groep waarnemende huisartsen zijn we onder de naam ‘Huisarts van de Toekomst’ een platform gestart om ALLE knelpunten in de huisartsenzorg te inventariseren. Een volgende logische stap zal zijn om de verbinding te zoeken met praktijkhouders. Dus ik zeg het nog maar een keer: laten we sámen de toekomstige uitdagingen in de huisartsenzorg aangaan. 

Ps: input, steun en ideeën van alle huisartsen is welkom via https://huisartsvandetoekomst.nl

Gebruik de tag #huisartsvandetoekomst om ons initiatief te ondersteunen

Vorige blog

Volgende blog

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk