Huisarts worden, ik kan het iedereen aanraden!

29 november 2019

j

De afgelopen weken zijn pittig. Door uitval van onze vaste en geliefde collega in de praktijk lopen we allemaal een stapje harder. We helpen elkaar waar nodig en de sfeer is onderling goed. Thuis ben ik ook een soort vliegende keep na een ongeval van mijn man en ik ben blij dat na 3 bijna slapeloze nachten alle kinderen weer hersteld zijn van hun buikgriep.

Maar na een paar dagen achter elkaar geen koffie-, lunch- of plaspauze merk ik aan het einde van de middag dat het op is. De lijst van de nog af te handelen zaken is lang, net als de hoeveelheid post die nog gelezen moet worden. Op de achtergrond hijgt onbewust de sluitingstijd van de kinderopvang in mijn nek.

Als ik om half 6, na het openen van het eerste postbericht, besef dat de  bloedwaardes van deze patiënt zo afwijkend zijn dat ik echt nog bij haar langs moet, moet ik mijn best doen om niet in huilen uit te barsten. Om wat afleiding te zoeken probeer ik voor de laatste keer mevrouw X te bellen. Eerdere pogingen waren zonder succes deze dag. Niet gek want ze is een zorgmijder met een complexe mix van lichamelijke en psychiatrische ziekten. Toch probeer ik elke week even contact te maken, wetende hoe kwetsbaar en eenzaam ze is.

Ze neemt bijna direct op. Na een kort gesprekje onderbreekt ze mijn vragen en neemt ze zelf de regie in het gesprek; ‘ Dokter, ik wil u graag wat zeggen. Afgelopen jaren was mijn leven donker en somber en voelde ik mij vaak zo alleen. Maar sinds u mijn huisarts bent, weet ik dat er iemand is die ik altijd kan bellen bij problemen. En ik wil u daarvoor heel graag bedanken, het betekend heel veel voor me’. De tranen die al hoog zaten stromen inmiddels over mijn wangen. Haar woorden komen keihard binnen.

Als ik heb opgehangen kan ik maar aan één ding denken; ik heb het mooiste en meest dankbare beroep van de hele wereld. Fluitend werk ik de post weg en rij ik de visite. Vijf minuten voor sluitingstijd ben ik bij de kinderopvang.

Huisarts worden, ik kan het iedereen aanraden.

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk