‘Even tussendoor’ of gaan we samenwerken?

24 januari 2018

j

Om up to date te blijven is het mijn gewoonte om, naast bijscholing, ook af en toe weer eens te werken in het primaire proces van de acute zorg. Zo liep ik in de afgelopen periode mee als SEH- verpleegkundige en sprak ik met verschillende zorgverleners over het thema ‘ samenwerking en doelmatigheid in de acute zorg.’ Veel elementen uit het rapport van de NZA over de samenwerking tussen HAP en SEH kwamen deze dagen voorbij.

Wat als?

  • eerstelijns- en controle patiënten door de eigen huisarts, of op een polikliniek, in plaats van ‘even tussendoor’ op de SEH, worden geholpen?
  • medisch specialisten/RVB dit stimuleren door in te zetten op doelmatige processen op de polikliniek?
  • er radiologie beschikbaar is tijdens NAW voor de huisarts?
  • er shared savings afspraken zijn tussen de medisch specialisten, de huisartsen en de zorgverzekeraar?
  • SEH verpleegkundigen de gaten niet dicht hoeven te lopen van het ‘even tussendoor’ maar hun kennis en kunde inzetten voor SpoedEisende patiënten?
  • de huisarts 24/7 voor de SEH of geïntegreerd is georganiseerd?
  • triagisten de gaten niet hoeven dicht te lopen van de ‘even tussendoor’ patiënten?
  • de patiënt de zorg niet consumeert als in de supermarkt, met een zo laag mogelijke prijs en zo’n groot mogelijke beschikbaarheid?

‘Even tussendoor’ lijkt op de korte termijn handig en snel, maar is uiteindelijk onnodig, duur en inefficiënt.

Een goede samenwerking tussen HAP en SEH krijgt niet zomaar vorm. Er zijn heel wat obstakels en omstandigheden die dit proces niet boven aan ieders verlanglijstje doen staan. Omstandigheden die goed invoelbaar zijn, maar niet onoplosbaar.

Samenwerking komt niet vanzelf tot stand. Het is goed om samenwerkingsprocessen zorgvuldig vorm te geven. Diverse factoren die ertoe doen behoeven de nodige aandacht.

Tijdens mijn meewerk-sessies vroeg ik SEH verpleegkundigen of ze wisten welke onderzoek- en behandelmogelijkheden een huisarts heeft bij de patiënt die ze op dat momenten op de SEH verpleegden. Er bleek veel onbekendheid over- en weer, simpelweg omdat men nooit in de huisartsen of SEH setting had gewerkt. Ook waren er zorgverlener met enig wantrouwen, op basis van een negatieve ervaring in de uitwisseling van patiënten.

Een geforceerde samenwerking geeft frustraties en weinig motivatie. Soms kan er na een fusie- of samenwerkingstraject besloten moeten worden dat er onvoldoende aandacht is geweest voor dit aspect en blijft het gewenste resultaat van de samenwerking uit. Men werkt naast elkaar, in plaats van, met elkaar. Waar aan de andere kant een diepe wens, de wil, om samen te werken in moeilijke tijden verschil kan maken.

Er bestaat geen blauwdruk voor succesvolle samenwerkingsprojecten, wel zijn er een aantal ingrediënten die, afgestemd op uw unieke setting, uw organisatie goed op weg helpen.

Bent u druk met ‘ even tussendoor’ de brandjes te blussen? Ziet u de noodzaak tot intensievere samenwerking met uw ketenpartners? Alle clichés zijn waar;

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’

Acute Zorg Experts beschikt over de specifieke domein-overstijgende expertise die uw organisatie op weg kan helpen, door middel van een workshop, adviesgesprek, interim- en projectmanagement.

 

door Thera de Haan
Kwaliteit en samenwerking in de (acute)zorg. Adviseur, projectleider en spreker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk