De innovatie van de zorg

17 november 2018

j

We hebben in 2018 grote stappen gemaakt om onze gezondheid te monitoren. Zo hebben we voortaan een speciale mok die de vloeistof die erin zit compleet kan analyseren. Je kunt daarna precies zien hoeveel suikers en calorieën een drankje bevat. We zijn inmiddels in staat om het glucosegehalte te meten zonder te prikken, met een smartwatch. We hebben Nima,  onze gluten-detector, maar daartegenover staan nog steeds onze medici met hun papieren overdracht!!

Even het dossier bijwerken

In het verpleegtehuis was het een moment van ontspanning, na een drukke dag alle kladbriefjes en gele papiertjes bij elkaar te verzamelen om dit vervolgens over te schrijven in het papieren dossier van de patiënten. Koekje erbij? En even bij praten met de collega’s, de verpleeghuisarts had ook nog wat op de toedieningslijst gekrabbeld. Zoals niet vergeten mevrouw X haar AB-kuur te geven. En zo ging dat.

15 jaar verder de digitalisering van de zorg en onze onmisbare fax

Ondertussen heeft mijn huisarts zijn groene kaartenbak uitgezocht, de apotheek accepteert geen papieren recepten meer en het ziekenhuis werkt compleet digitaal. Ambulances zijn uitgerust met luxe laptops en een printer en de overdrachten worden nog steeds netjes geprint.
Stel, je hebt op de huisartsenpost een ticket naar de SEH verdiend, dan zal de dienstdoende arts deze nog steeds voor je printen en ondertekenen met een mooie krabbel. Dus een beetje digitaal maar toch niet helemaal. Jammer, maar we laten hier kansen liggen. Sommige diensten werken zelfs nog met de ouderwetse fax om berichten door te geven naar de huisarts of apotheek.

Faxen en karren vol blauwe mappen

Door de onze gecreëerde eilandjes in de zorg is digitaal overdragen een soort missie naar de maan geworden. Of misschien een “mission impossible” als je dat beter begrijpt. Politiek bedrijven en partijen enthousiasmeren behoort tot je kerntaken als je een HL7-koppeling op wilt zetten met een thuiszorgorganisatie die vanuit de huisarts verstuurd wordt. (een HL7 koppeling verbindt twee verschillende computersystemen met elkaar door middel van uitwisselingsbestanden).  Hoe kunnen wij dit voor nog 15 andere thuiszorgorganisaties regelen en wie draagt de kosten? Wie vindt het echt belangrijk en vanuit wie gaat deze kar trekken, wie levert de inspanning? Het lijkt een mooie vraag voor de brancheorganisatie Actiz. Maar een ding is zeker: iemand zal het voortouw moeten nemen, anders komen we geen stap verder. Zoals het nu gaat duurt het te lang.

Geld en monopoly

De zorg en hun managers en bestuurders willen vooruit. Wij hebben een mooie visie hoe patiënten zorg zou moeten zijn en hoe wij het voor onze dierbaren zouden willen hebben. Vanuit die passie moeten we gaan koppelen, want wie wil nou niet dat er de juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment bij jouw dierbaren aanwezig is?

Innovatie

Digitaal een triage overdragen naar de ambulance is een succes project waar minuten mee bespaard kunnen worden. Met de digitale overdracht wordt de triagist in de mogelijkheid gesteld de verslagvoering en personalia in het Ambulance systeem te zetten. Hoeveel levens zou dit systeem al gered hebben?  Maar ook op ander vlak kunnen we soortgelijke projecten in gang zetten, en ook daarmee zullen we waarschijnlijk mensenlevens gaan redden.

Kracht van de overdracht!

Dit is een oproep aan alle zorginstellingen. Laten we voortaan onze overdrachten collectief gaan  koppelen. Zorg voor een volledige overdracht voor een complete dossiervoering en onze kennis voor onze medici. Alleen op deze manier worden beslissingen genomen op basis van volledige informatie. Dit alles in het belang van de patiënt en alle betrokkenen. Natuurlijk, het kost tijd, veel energie en geld om dit te veranderen. Maar het is wel nodig.

Ik dank u voor het lezen van deze blog.

door Maarten Christiaan Westerduin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk