De huisarts hoeft u niet meer te bellen

20 december 2021

j

Afgelopen week kwamen we vrij abrupt in een harde lockdown terecht. Er staat ons als zorgverleners een enorme piek aan nieuwe covid-infecties te wachten.

Boosteren. Boosteren. Boosteren. Dat was het advies. Alleen zo kunnen we de aankomende piek plat slaan. Ondanks de vermoeidheid en de hoge werkdruk onder huisartsen, was de drang om hier aan bij te dragen groot. In het hele land ontstonden samenwerkingen met de lokale GGD’s en gingen huisartsen waar mogelijk in hun praktijken prikken. In mijn regio alleen al konden deze week 10.000 patiënten geprikt worden door enkele huisartsen. Voor volgende week waren er misschien wel dubbel zoveel op de planning. Elke prik is er 1. Toch?

Fout! Zojuist is bekend geworden dat deze hulp van de huisartsen niet op prijs wordt gesteld door VWS. Waarom niet? Omdat huisartsen ook al mensen prikken onder de 60 jaar terwijl de GGD die groep nog niet heeft opgeroepen? Omdat niet alle huisartsen dit (begrijpelijkerwijs) kunnen en dat mogelijke scheve gezichten gaat geven? Omdat de huisartsen pijnlijk inzichtelijk maken dat zij in korte tijd kunnen wat de GGD niet lukt? Ik kan vooralsnog alleen maar gissen naar de reden.


Wel kan ik u één ding met zekerheid zeggen: Beste minister, als we over een paar weken toch in code zwart belanden, de huisarts die hoeft u niet meer te bellen. 

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

4 Reacties

 1. Isabelle Neddermeijer-Van Eijk

  Jojanneke,
  Dankjewel voor alles wat je voor ons hebt gedaan.
  Altijd paraat voor vragen en steun.
  De kracht van ons vak zit nog steeds in de persoonlijke benadering, maatwerk voor ieder individu.
  Ik ben trots op ons vak! Ook al ziet niet iedereen het, maar we doen ertoe. Echt.

  illic collegae Suspendisse

  Antwoord
 2. Gerben Welling

  Ik snap steeds minder van deze rare wereld. Ik vraag me af of ik straks niet beter met pensioen kan gaan. Hoe makkelijk de energie uit je lijf wordt gehaald.

  Antwoord
 3. Kees de Jager

  Top Jojanneke iedereen met stomheid geslagen, zo wordt de eerste lijn murw gebeukt door burocratisch onbenul.

  Antwoord
 4. Mart den Heijer

  Inderdaad, zo jammer al die eigen belangen, ego’s en geldstromen, Laten we nu zorgen dat er zoveel mogelijk mensen volledig gevaccineerd worden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk