De held van de buurt

20 september 2020

j

Mijn bijna 100 jarige patiënt viel. Hij lag de halve nacht op de grond en werd in de loop van de ochtend gevonden door de thuiszorg. Delirant en met veel pijn. Lopen was onmogelijk, laat staan voor zichzelf zorgen.

Wat hij mij de afgelopen jaren wel duidelijk had gemaakt was dat er wat zou zwaaien als ik alleen al eraan zou denken om hem naar een verpleeghuis te ‘sturen’. Samen met de familie werd dan ook besloten om het thuis zo comfortabel mogelijk te maken. Hoog-laag bed, 24-uurs zorg, haldol voor de verwardheid en morfine voor de pijn waren binnen een uur geregeld.

Één heel klein detail zette ons plan echter volledig op losse schroeven; patiënt was na de val met veel moeite in zijn eigen bed op de eerste verdieping getild. Het hoog-laag bed, noodzakelijk om een hem goed te kunnen verzorgen, stond op de begane grond.

Een rondje bellen leerde mij dat er niemand ‘het een verdieping lager krijgen van een terminale patiënt zodat deze thuis kan overlijden’ in zijn takenpakket had. Verdrietig en verslagen staarde ik naar mijn telefoon. Tot daar plots het deuntje in mijn hoofd klonk waarmee mijn kinderen mij elke dag wakker maken:

Hij staat altijd paraat
Brandweerman Sam
Hij is heel accuraat
Brandweerman Sam

Nog geen 10 minuten later verschenen ze daar: 6 brandweermannen die patiënt binnen de kortste keren beneden hadden. En ik kan niet anders dan beamen dat brandweerman Sam gelijk heeft: Zij zijn de held van de buurt!

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk