Beste overheid, wees gewoon eerlijk!

22 september 2020

j

Op de website van de Rijksoverheid staat het prachtig beschreven. Onder een dik gedrukte kop waarin staat dat zorgverleners met voorrang worden getest lees ik het volgende:

Zorgmedewerkers zijn onmisbaar bij de bestrijding van corona. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Het risico bij besmettingen is daardoor extra groot.

De praktijk staat volledig haaks op deze mooie woorden: het is afgelopen twee dagen ONMOGELIJK gebleken voor mijn collega huisartsen om zich te laten testen. Het zorgverleners uurtje bij onze GGD waar wij afgelopen weken zonder afspraak ons konden laten testen was afgelopen maandag zonder aankondiging als sneeuw voor de zon verdwenen. Zij die überhaupt al door de telefonische wachtrij van de GGD heen konden komen, bij het gros werd de verbinding gewoon gelijk verbroken, werd verteld dat huisarts geen beroep was met prioriteit. Iets wat toch enigzins mijn wenkbrauwen doet fronsen wetende dat de reguliere zorg op losse schroeven staat door de hoeveelheid collega’s in quarantaine. De enkeling die wel is getest wacht 48 uur later nog steeds op de uitslag.

Het is makkelijk wijzen naar onze plaatselijke GGD, die gedurende de Corona crisis bepaald niet uitblinkt in organisatie en communicatie talent. Echter daar ligt de werkelijke oorzaak niet. Er zijn simpelweg niet genoeg testen in Nederland. En dat wil dus zeggen dat lang niet iedereen getest kan worden.

Beste overheid, wees gewoon eerlijk! Communiceer dat er veel te weinig testen zijn en neem een duidelijk standpunt in wie getest moet worden. Stop met beleid maken op basis van onmogelijkheden en laat de mogelijkheid om te testen niet over aan de willekeur en het humeur van de medewerker van de GGD.

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk