Beste minister, hoe slaapt ú vannacht?

19 december 2019

j

Vanmorgen stond mijn wekker extra vroeg. Samen met een groep Haagse huisartsen, twee huisartsenpost auto’s en het actiecomité van Het Roer Moet Om vertrok ik naar het ministerie van VWS voor een ‘wake-up call’ voor onze ministers de Jonge en Bruins. Als huisarts zie ik in toenemende mate schrijnende gevallen waarbij patiënten tussen wal en schip raken en niet in aanmerking komen voor de juiste zorg. In het boekje ‘patiënt tussen wal en schip’ van Het Roer Moet Om staan tientallen casussen die stuk voor stuk over mijn eigen patiënten zouden kunnen gaan. En wellicht beseft u zich dat niet, maar ook over uw moeder, uw buurvrouw of uzelf.  De gaten die op dit moment in ons zorgstelsel vallen kunnen iedereen treffen.

Op het ministerie was mijn teleurstelling groot. De ministers waren namelijk niet in staat om ons te woord te staan. Ze waren ‘te druk’. Voor de duidelijkheid: Om 7.45 uur in de ochtend.

Gelukkig ben ik nooit ‘te druk’ voor mijn patiënten als de nood hoog is. Want stel je eens voor hoe dat zou zijn:

Geen thuiszorg te vinden en u bent terminaal? Sorry ik ben druk.

U heeft ernstige psychische klachten en de GGZ heeft over 4 maanden tijd voor u? Sorry ik ben druk.

U bent gevallen en er is geen ELV bed beschikbaar? Sorry ik ben druk.

U moet eigenlijk opgenomen worden in het ziekenhuis maar het is vol? Sorry ik ben druk.

Toegegeven. Stiekem klinkt het wel als een aantrekkelijk tekst om onder al het werk uit te komen dat dit soort problemen mij als huisarts geeft. Mijn schuldgevoel zou echter zo groot zijn dat ik geen oog meer dicht zou doen in de nacht.

Mijn vraag aan de ministers is dan ook de volgende: Beste minister, hoe slaapt ú vannacht?

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

2 Reacties

 1. Luijendijk

  Kennelijk voelen deze ministers nog niet de urgentie, om beter naar de mensen te luisteren, die dagelijks in de praktijk zaken tegenkomen, zaken die soms een gevolg zijn van falend beleid. Overigens de complimenten voor de collega’s , die dit initiatief genomen hebben.

  Antwoord
 2. jpdebreed

  Beste collegas huisartsen,
  Jullie hebben terecht de wake up call laten horen.
  De Nederlandse bevolking met een zorgvraag of in de rol van familielid/ mantelzorger ziet en ervaart het zelfde als u.
  Onze gezondheidzorg organisatie staat te wakkelen en word momenteel in de praktijk overeind gehouden door zorgmedewerkers die werken van uit het hart, menselijke waarden en deskundigheid en waar mogelijk geen nee zeggen maar zoeken naar ee oplossing.
  Je zou dan ook verwachten dat deze pijler in het fundament van Nederland gekoesterd zou worden door politieke beleidmakers en hun mede sponsoren (o.a. ziektekosten verzekeraars).

  In het dagelijkse leven van een zorgverlener lijken wij andere belangen te dienen en de zorgvrager toch heel andes te zien.

  Niet zo gek dat in dit voorbeeld de huisarts wel welkom is voor het oplossen van een acute/ chronisch gezondheids probleem van een ieder zijn/ haar dierbare maar waneer de huisarts zelf bij politieke beleidmakers en hun partners met een acute/ chronische hulpvraag aanklopt de deur voor zijn/ haar gezicht word dicht geduwd …… geen tijd.
  Lees; geen interesse …. zorgverleners lossen deze problemen toch zelf op, van uit een roeping, en zullen Nederland toch niet plat leggen of massaal op het Plein/ Malieveld gaan staan.
  Waarom zouden wij jullie dan sirieus moeten nemen?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk