Baas in eigen buik maar niet in eigen praktijk

10 maart 2022

j

Aankomende dinsdag wordt er in de tweede kamer gestemd over het voorschrijven van abortus medicatie door huisartsen. Vandaag werden er vragen gesteld over dit voorstel. Voor alle duidelijkheid: Vragen aan de kamerleden. Want de mening van de huisarts lijkt er in dit geval totaal niet tot toe te doen.

PVDA kamerlid en mede-initiatiefnemer Lilianne Ploumen gaf onder andere antwoord op de vraag hoeveel huisartsen bereid zouden zijn om deze medicatie voor te schrijven: zij schatte dit percentage op 30 tot 60 procent. Dit op basis van een enquête van 7(!) jaar geleden én op een recent onderzoek van women on waves. Met maar liefst – hou je vast – 127 respondenten. Ook NRC blies hoog van de toren over dit onderzoek: de meeste huisartsen zouden bereid zijn om de abortuspil voor te schrijven. Ter informatie: er zijn zo’n 13.500 huisartsen, dus dit is de mening van 0,9% van de huisartsen.

Nog geen week nadat minister Kuipers de verscheurkalender heeft ontvangen van het actiecomité help de huisarts verzuipt, wordt er dus over ons hoofd heen, en zonder om onze mening te vragen een besluit genomen over onze werkzaamheden ín de spreekkamer. En ja, natuurlijk mogen we weigeren. Maar wie legt dat de patiënt uit? Die hoort abortuspil en huisarts en eist die pil. Nú.

Dat het niet zo heel moeilijk had geweest om wel na te gaan wat het draagvlak zou zijn onder huisartsen bleek vanmiddag. In een telegram groep van waarnemend huisartsen stelde wij enkele uren geleden de vraag of het een wenselijke ontwikkeling is dat huisartsen de abortuspil kunnen voorschrijven. Binnen enkele uren reageerde 450 collega’s. De uitkomst: 18 collega’s beantwoordde de vraag met ja.

Trek zelf maar uw conclusie.

 

 

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

1 Reactie

  1. Kitty Roseboom

    Kun je de uitkomst van deze stemming aub delen met ene meneer Kuipers…?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk