Bescheidenheid siert ook de GGD

14 maart 2021

j

6CC006E2 01D1 4A76 927A 8EA7E1FFD1EE

De GGD/GHOR noemt het ‘wel echt schandalig’ dat Maarten van Rossem, 77 jaar oud, een afspraak heeft proberen te maken voor zijn Corona vaccinatie. Krachttermen als ‘hoe durf je’ en ‘wacht netjes op je beurt’ passeren de revue in de officieel reactie.

Wat er wat mij betreft vooral schandalig aan is, is dat de GGD/GHOR met plotse geheugenstoornissen lijkt te kampen. Voor alle voorafgaande leeftijdscohorten was het namelijk het officiële beleid dat patiënten een afspraak konden maken voor vaccinatie zonder uitnodiging, mits zij wel in de leeftijdscategorie vielen. Dat dit beleid afgelopen maanden ook aan alle huisartsen mocht worden gecommuniceerd zijn ze voor het gemak ook maar even vergeten. Ál mijn patiënten ouder dan 80 jaar hebben zonder uitnodiging een afspraak gekregen. De gezondheidsverklaring en het toestemmingsformulier werd hun netjes via de e-mail opgestuurd. Met de vriendelijke groeten van de GGD.

Afgelopen maanden ben ik als huisarts, en vele collega’s met mij, er vooral achter gekomen dat je bij het bellen van de GGD volledig overgeleverd bent aan de willekeur van de callcenter medewerker die je treft. Het aantal telefoontjes van patiënten die niet ‘mochten’ testen bij klachten van een GGD medewerker zijn niet op één hand te tellen. Quarantaine adviezen liepen soms uiteen van 2 weken binnen blijven tot ‘u hoeft niet in quarantaine ‘. En dat voor dezelfde patiënt. Met betrekking tot de vaccinaties is op dit moment de zin ‘uw huisarts kan voor u voorrang regelen als hij/zij een verklaring voor u schrijft’ erg populair.

Het had de GGD/GHOR gesierd hand in eigen boezem te steken en nog eens kritisch te kijken naar hun eigen aandeel hierin. In plaats van iemand op de persoon zo af te branden.

door Jojanneke Kant
Huisarts waarneming, onderwijs in de spoedzorg (voor artsen, VS'en, triagisten en doktersassistentes). Beschikbaar voor advies in de spoedzorg; speerpunten zijn beleid en organisaties rondom opvang van zelfverwijzers en integratie van SEH/HAP.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel dit bericht in je netwerk